Esbjerg Jernbane Orkester

Forside     Om orkestret     Kalender     Kontakt     Nyttige links     Billeder og avisudklip     Historie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Historie:

I Esbjerg Jernbane Orkesters 25 års jubilæumsskrift fra 1967, som du finder her, er beskrevet forskellige anekdoter fra orkestrets start i 1942 frem til orkestrets 25 års jubilæum i 1967.

I 1982 gav de flotte transmissioner i tv fra nytårskoncerterne i Wien det unge orkestermedlem Per Fæster inspiration til, at en sådan koncert kunne vi også lave i Esbjerg. I 1982 havde bestyrelsen i Esbjerg Jernbane Orkester travlt med at planlægge orkestrets 40 års jubilæum, men det var da i orden med en nytårskoncert, bare det ikke kostede orkestret penge!

Via Erik Hammerbak fra Fynske Livregiments Musikkorps kom vi i forbindelse med Slesvigske Fodregiments Musikkorps i Haderslev, som heldigvis syntes om vores ide.

Den første koncert fandt sted den 16. januar 1983 på Esbjerg Statsskole med 250 tilhørere. Sydvestjysk Blomsterhandlerforening pyntede op i aulaen – en flot tradition der efterfølgende blev overtaget af Blomsterhuset i Gormsgade. Efter koncerten gav orkestret en øl, en dram og en bid brød til militærmusikerne, mens vore egne medlemmer måtte betale 36 kr. hver! For publikum var der gratis entre.

Den første konferencier var musikskoleleder Helge Birck Pedersen. Vi spillede kun fire numre, bl.a. et James Last-potpourri med Kenn Højbjerg som dirigent. Året efter indledte orkestret en ny tradition, nemlig at borgmesteren bringer en nytårshilsen til alle tilhørerne. Den første hilsen bragte navnkundige A. K. Nielsen.

I 1987 fik vi den gode ide at lave et program fyldt med annoncer, så vi stadig kunne have fri entre. Den første solist kom til i 1992. Det var Per Nielsen, som var solist med begge orkestre. En fantastisk oplevelse for os amatører, og som Per Nielsen sagde: ”Amatør betyder med glæde – og I spiller med glæde”. Af andre solister kan nævnes Bjørn Tidmand, Trine Gadeberg, Jack Lawrence, Kasper Knudsen og Mette Krüger.

Det næste vendepunkt kom i 2002, hvor Slesvigske Musikkorps meddelte, at de ikke havde tid til at komme mere. De havde fundet ud af, at det var en god ide med disse koncerter, så de ville selv. Vestjysk Symfoniorkester tog også ideen op, sådan der pludselig var to koncerter i januar.

Vi var naturligvis meget kede af det, men vores succes skulle ikke ødelægges. Per Nielsen lovede straks at hjælpe – bare sig hvad jeg skal gøre! Han blev i 2003 både solist og konferencier, og orkestret viste sin styrke.

I de efterfølgende år blev MGK-koret fra musikskolen inviteret med og efterfølgende overtog Rytmisk Fyraftenskor.

Nytårskoncerten i 2013 (nr. 31 i rækken) blev den sidste nytårskoncert.

Billeder og programmer fra nytårskoncerterne finder du HER.

I dag afholder Esbjerg Jernbane Orkester i løbet af året forskellige koncerter som julekoncerter, kirkekoncerter samt koncerter på plejehjem, til firmaarrangementer, til byfester og til DSB-arrangementer med mere.

Per Fæster, der i 1982 tog initiativ til den første nytårskoncert, er stadig aktiv i Esbjerg Jernbane Orkester, hvor han spiller fremragende på sin trækbasun. Oveni en lang arbejdsuge som ”hjemmegående pensionist” finder Per også tid til at være kasserer for Esbjerg Jernbane Orkester.

I Esbjerg Jernbane Orkester skylder vi Per Fæster en STOR TAK for den indsats, som han har gjort og stadig gør for orkestret!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Esbjerg Jernbane Orkester er på facebook: https://www.facebook.com/esbjergjernbaneorkester